Natura amplă a riscului de corupţie
Riscurile corupţiei în cadrul unui proiect sunt larg răspândite şi complexe.
-
Multe tipuri de corupţie: Conform descrierilor din paginile anterioare, există multe tipuri diferite de corupţie care se pot produce în cadrul unui proiect. Acestea includ: darea şi luarea de mită, plăţile de facilitare, extorcarea de bani, frauda, coluziunea, abuzul de putere, delapidarea de fonduri şi spălarea de bani.
-
Multe persoane şi organizaţii potenţial corupte: Un fapt de corupţie poate fi săvârşită de orice persoană care are legătură cu proiectul, inclusiv de funcţionari sau angajaţi ai proprietarului de proiect, ai finanţatorului proiectului, ai participanţilor la licitaţie, ai proiectantului, consultanţilor, societăţilor de construcţii, subantreprenorilor, furnizorilor, agenţilor, societăţilor mixte sau partenerilor de consorţiu, precum şi de funcţionarii guvernamentali responsabili cu eliberarea de aprobări şi permise.
-
De-a lungul întregului ciclu de proiect: Există o presupunere greşită că cel mai mare risc de corupţie din cadrul unui ciclu de proiect apare în faza de licitare. De fapt, un risc egal se menţine în toate fazele proiectului. Corupţia poate produce pierderi semnificative în orice etapă. Acest lucru este demonstrat de cele două diagrame de mai jos:
Riscul asumat de corupţie
Riscul real de corupţie
În consecinţă, trebuie să presupuneţi că pe întreaga durată a unui ciclu de proiect pot avea loc fapte de corupţie.
Exemple de corupţie în cadrul unui ciclu de proiect:
-
Selectarea proiectului: Pot fi selectate din motive corupte proiecte fără necesitate sau neviabile.
-
Planificarea: Permisiunea de planificare poate fi acordată în schimbul mitei.
Proiectarea: Proiectele pot fi prezentate tendenţios astfel încât să favorizeze anumiţi antreprenori.
-
Finanţarea: Se poate oferi mită pentru a obţine finanţare, sau se poate oferi finanţare la o rată a dobânzii nejustificat de mare.
-
Precalificarea: Un participant la licitaţie poate oferi mită, pentru a se asigura că concurenţii săi cheie sunt eliminaţi de pe lista favorizantă a licitaţiei din motive artificiale.
-
Ofertarea:
-
Se poate oferi mită sau se pot extorca sume de bani pentru câştigarea sau atribuirea de contracte.
-
Participanţii la licitaţie se pot înţelege între ei asupra aceluia care va câştiga contractul.
-
Execuţia:
-
Pot fi executate şi ascunse lucrări defectuoase.
-
Se pot depune cereri de bani exagerate în mod fraudulos.
-
Se poate oferi mită pentru a obţine false abateri de la proiectul iniţial şi pentru aprobarea unor cereri exagerate de bani.
-
Pot fi extorcate sume de bani pentru aprobarea unor cereri de plată şi a unor sume de bani legitime.
-
Exploatarea şi întreţinerea: Poate exista corupţie şi în licitarea şi execuţia contractelor de exploatare şi întreţinere.
-
Soluţionarea disputelor: Pot fi mituiţi martori, experţi, arbitri sau judecători, pentru a depune mărturii mincinoase într-o procedură litigioasă, sau pentru a obţine opinii sau verdicte favorabile.