SECŢIUNEA 4

PRINCIPII DIRECTOARE PENTRU MINIMALIZAREA RISCULUI
ATRAGERII RĂSPUNDERII PENALE PENTRU FAPTE DE CORUPŢIE

 

Principiu fundamental: Pentru a minimaliza riscul de angajare a răspunderii penale pentru fapte de corupţie, principiul fundamental este următorul: Acţionaţi întotdeauna corect.

 

Principii auxiliare: Pentru a vă asista în înţelegerea implicaţiilor principiului fundamental, vom formula următoarele principii directoare auxiliare:

  1. Nu daţi nici o declaraţie, verbală sau scrisă, despre care credeţi că este sau că ar putea fi neadevărată sau înşelătoare. De exemplu, depuneţi sau aprobaţi numai cereri şi documente justificative despre care credeţi sincer că sunt adevărate şi nu fabricaţi sau depuneţi evidenţe, facturi, cereri de prelungire de timp sau cereri de plată false, inexacte, înşelătoare sau exagerate.

  2. Nu ascundeţi în mod necinstit informaţii. De exemplu, dacă sunteţi conştient că societatea dumneavoastră este parţial răspunzătoare pentru întârzierea unui proiect, atunci mărturisiţi acest lucru în orice cerere conexă formulată de societate.

  3. Nu furnizaţi, ascundeţi sau aprobaţi în mod necinstit lucrări, materiale, echipamente sau servicii care nu sunt de calitatea şi în cantitatea cerute prin contract. De exemplu, dacă sunteţi directorul unui antreprenor care a efectuat lucrări defectuoase, asiguraţi-vă că acest lucru îi este dezvăluit clientului.

  4. Respectaţi-vă obligaţiile şi nu refuzaţi în mod necinstit să faceţi acest lucru. De exemplu, nu refuzaţi în mod necinstit să aprobaţi şi nu întârziaţi aprobarea lucrărilor, materialelor, echipamentelor, serviciilor, facturilor, cererilor, aplicaţiilor pentru abaterea de la proiect sau prelungirea de timp, sau a cererilor de plată. În mod asemănător, nu refuzaţi în mod fraudulos să plătiţi sumele datorate şi nu întârziaţi achitarea acestora.

  5. Nu vă implicaţi în nici o activitate despre care credeţi că va fi sau că ar putea fi necinstită. De exemplu, implicaţi-vă, ca parte, numai într-o societate mixtă despre care credeţi că toate părţile ei au intenţia de a acţiona în mod cinstit.

  6. Nu respectaţi nici o instrucţiune de a acţiona necinstit sau care v-ar putea cere să acţionaţi necinstit. De exemplu, refuzaţi orice instrucţiune de a exagera dimensiunile unei cereri de plată în mod fraudulos, sau de a atinge un plan ţintă de profituri despre care ştiţi că nu poate fi realizat decât prin mijloace necinstite.

  7. Nu instruiţi nici o altă persoană să acţioneze necinstit. De exemplu, nu daţi instrucţiuni pentru câştigarea unui contract indiferent prin ce metode, sugerând prin aceasta că se acceptă şi mijloace necinstite.

  8. Nu instruiţi nici o altă persoană să acţioneze într-un fel care să conducă la înşelătorie. De exemplu, nu impuneţi angajaţilor dumneavoastră termene limită sau planuri nerealiste şi nu le oferiţi comisioane despre care ştiţi că îi vor presa, sau că i-ar putea stimula să acţioneze necinstit, pentru a respecta termenele limită sau planurile impuse sau pentru a câştiga comisioanele.

  9. Nu încercaţi să câştigaţi contracte sau să obţineţi aprobarea cererilor dumneavoastră de plată sau a plăţilor deja aprobate, prin mijloace diferite de cele oficiale şi legitime. De exemplu, dacă un inginer de proiect refuză să certifice o plată datorată societăţii dumneavoastră până nu i se plăteşte o mită în valoare mare, nu-i urmaţi cererea.

  10. Nu daţi şi nu primiţi cadouri, bani sau alte avantaje decât dacă sunteţi sigur că nu există nici un risc ca avantajele să fie percepute ca având un scop corupt. De exemplu, nu invitaţi funcţionarii superiori ai unor potenţiali clienţi la evenimente de protocol sau divertisment, cu intenţia de a-i influenţa să atribuie societăţii dumneavoastră un contract.

  11. Dacă sunteţi director, funcţionar superior sau aveţi răspundere managerială într-o societate, trebuie să faceţi investigaţii corecte privind orice suspiciune de corupţie de care deveniţi conştient, şi să luaţi toate măsurile preventive rezonabile pentru a opri corupţia pentru care societatea dumneavoastră s-ar putea face răspunzătoare. Nu daţi instrucţiuni, nu autorizaţi şi nu toleraţi, expres sau tacit, nici o activitate coruptă. De exemplu, dacă sunteţi director comercial şi sunteţi conştient că agentul dumneavoastră de vânzări dă declaraţii false potenţialilor clienţi şi/sau oferă mită pentru câştigarea contractelor, dumneavoastră trebuie să investigaţi şi să puneţi capăt acestor practici necinstite. În mod asemănător, ca director al unei societăţi, nu scuzaţi aprobarea unor obiective sau metode necinstite de către societate.